Publikuar me datën: Tue, Oct 4th, 2011

QEVERISJE KOMBETARE NE KUSHTET KUR ENDE NUK E KEMI NJE TERRITOR UNIK TE LIRE…!(nje opsion konkret ne kuader te Beselidhjes se reShqipetare)

QEVERISJE KOMBETARE NE KUSHTET KUR ENDE NUK E KEMI NJE TERRITOR UNIK TE LIRE…!(nje opsion konkret ne kuader te Beselidhjes se reShqipetare)

 

F.Ashiku Shqiperia etnike Kruje 4 shtatore 2011

MBasi kemi kaluar permes nje procesi disa mujore ,ku kemi artikuluar pothuajse mjaftueshmerisht teresine e dokumenteve qe e bejne te njohur nje projekt platforme te vendimarrjes historike permes nje Beselidhje te re Shqipetare,mbase eshte momenti per te hedhur nje opsion konkret per nje situae konkrete.
Kjo e sjelle ne kete kuader ka nje objekt konkret per nje qeverisje mbare kombetare,ne kushtet e nje pamjaftueshme rie te tere aspekteve institucionale dhe rrethanave te favoreshme ngaku shihet optimale pjekja e kushteve te ndermarrjes se vendimarrjes per bashkim kombetare..Ne platformen e nje perpjekje gjithperfshirese enden realisht ,mjaft opsione dhe ikde te qarta ,ku trajtesat ,dukeshem kane marre tipare te dallueshme ndersa kulmojne ne nje pike te vetem ,ate kerkese unike te pa kontestueshme, te te berit nje shtet ne kuaderte nje njesije te vetme territori ku e mbart nje realitet mbarekombetare.
Nisur nga vete misioni historik i Beselidhjes se re kombetare Shqipetare e cila mbart proregativen e berjes bashke te organizatave dhe levizjve me karakter kombetare , ligjitimiteti i saj e mbart te drejten ne kuader nismetare te parashtroje nje opsion plus te nje qeverisje ne kushte emergjente.Pra : pa e prishur strukturen dhe fokusin e saj misionare si dhe te drejten legjitime, per te ushtuar te dreje qeverisje per nje afat sa te behen institucionet,kjo sjellje e re nuk mbart ne vetvete nje ri formatim programi ne kuader teresore.
Por ne kuader te institucioneve te saj parashtron nje zgjidhje alternative qe e ben me plotesuese ate platforme qe te marrim frytin maksimal prej nje BESELIDHJE ..qe e ben te prekeshme nje vendimarrje te priteshme.
Duke mos qene nje institucion paralel Beselidhja e re Shqipetare ne retoriken e trajetses se nje bashkimi kombetare mbart nje term ne nje konteks qeverises.Pra ajo mendo, se si te trealizoji qeverisjen ,qe tere ate fryme popullore permes verdiktit ne mandat ta sjelle ne kuvendin e saje si nje pushtetmbajtese,dhe jo si nje organizate apo edhe nje levizjeje.
Duke konsideruar te rezauruara ceshtje te tilla ,se perse ne nje Beselidhje por ne nje formatim tjeter ,komente te tilla qe jane sjelle ne shkrime te tilla konkrete,dalim ne temen e nisur.Pra si veprohet ne kushtet kur para Beselidhjes se re Shqipetare shtrohet nje situate e pa parishikuar por edhe e priteshme.
E tille qe ende nuk ke para ne tavoline nje terren telire ,pra te mundeshem qe te konsiderohet unik i joni pa patur probleme me fqinjet’ apo me faktorin nderkombetare ,sa na sjellin ne kujtese situata te ngjashme ne kohe te caktuara historike .
PYETJES, SE SI DO VEPROHEJ NE KUSHTE TE TILLA ,MUNDEMI TU JAPIM NDER TA SI OPSIONE NJE PERGJIGJE TE TILLE!
Ne vitet e shkuara kur Kosova ishte pjese e Jugosllavise, eshte hedhur si ne ajer nje opsion i tille: ‘ qe edhe mbase endet ne kuader te kombit kosovare nga autte te ndryeshem legal apo anonime,qe:.mundemi te bashkohet Shqiperia(nenkupto Tiranen)me Kosoven.. e jo ajo me Shqiperine (nenkupto Tiranen).Nenkuptuar se te jete Kosova prijese e nje rrugetimi te ri ,ate kohe nen Jugosllavi ,tani mbase nen pretektorat apone fokus te nje bashkimi te mundeshem.Pa hyre ne trajta tendencash krahinore,por duke ruajtur nje platforme qe edhe mbase ende e pa artikuluar qarte e te njezeshme,Shqiperia zyrtare perben premisen me te sakte, me te mundeshme,me me pak strese e siguri sa e mbartin efektet e nje procesi ende te pa perfunduar ne kuader te organizmave euroatlantike ku Kosova ende ka ceshtje te pa zgjidhura me Serbine.
Ne fakt,nese ndalemi per pak,nje ide e tille e parashtruar ne kohe te mehereshme sa u citua,kjo ka ndodhur.Ka ndodhur qe :Tirana ne raport me Prishtinen ne nje konteks te caktuar,sidomos ne raporte me faktorin nderkombetare te kete pike negative.Ne faktin se ne Kosove faktori nderkombetare,e jo perse eshte aty i pranishem ne nje kuader bashkeqeverises,por nuk u tha ..’Buono per Kosova..’ashtu sikur ka thene periodikisht nder dy dekada ne Tirane kur barabar jemi gjendur para farsash elektorale.Ne Kosove ne menyre te prere u perseriten votimet dhe ne kohe me te shpejte u nxorren rezultatet,mbase kjo nuk eshte krejt e verteta sa them,por edhe sa u perftuanga keto zgjedhje ne JKosove.Por ne sy te opinionit kjo ka dhene idene e sakte se,faktori nderkombetare ndaj Kosoves nuk eshte treguar..’luajale’sa e ka bere ne Tirane.Mbase duke anashkaluar ,per ti marre si te mireqena ,faktoret historike,ku Shqiperia meme,ka patur nje rysni permanente,pasi ajo ehshte tentuar te dobesohet ,qe te mos luaje ate rrol te pritur,qe kur tevijeky moment qe ne aktualisht jemi ne vorbule e tij,ajo te gjindej e brishte.Lind pyetja Kaq te pagdhendur jane keta ne Tirane ,kaq te koruptuar,kaq te pa ditur e te pamundur ,qe per kaq kohe te mos prodhojne zgjedhje te liora dhe te ndereshem,larg standarteve euro atlantike?
Gjykuar apriori,ne Kosove qe u be lufte ,edhe jo vetem ketu, por ne bosnje mal te zi maqedoni serbi e ngado,te mos ndodhe nje fenomen i tille dhe ketu po! kjo te ben te dyshosh, ne ate qe Tirana eshte e parapare te mos sherbeje me si terreni i endrrave te shqipetareve per ta zvetenuar ate ne sy te tyre,pse jo kjo ne favor te nje kantonizini sa ne flamurin shqipetare(nenkupto ate kosovare me kete performim aktual)te shtohej edhe nje ylle,me tej edhe nje tjeter,e metej edhe me nje tjeter,edhe me nje tjeter,sa munt te behet me dhjete yje.
Qe kjo nuk ka ndodhur se paku ne nje trajte te vecante kete nuk mundet te mohohet kategorikisht.Gafat e Shqiperise ‘londineze’ jane te atilla sa te trondisin per papergjegjeshmerine e tyre.Sa te vjen rende edhe te riperseritet thenja e atdhetarit te ndritur Gjergj Fishta qe ne konteksin e kohes tha..’Me vjen marre me qen Shqipetare..!’
e thene kjo ne ate konteks ne paralele me kohet e soteme,do te thote prag tragjedije ,sa e mbartin kujesa historike qe solli drama te njepasnjishme ne raport me kohen e tille .
Dhe dijme se tragjedija me fatale ishte: largimi i oborrit mbreterore,dhe berja bashke me perandorine fashiste,ku flamuri me shqiponjen krenare u be njesh me shpaten e Liktorit.E keto nuk qene pak sa, dhane nje efekt te pariparueshem ne nje konteks kombetare.
Nisur nga ky kendeveshtrim duke thene se;fjala nuk ben ‘mort’ dalja ne nje opsion te ri ne kuader te nje platforme te formesuar tashme ka pikerisht parasyesh kur te gjindeshim ,largqofte,ne nje situate te tille te perafert .Por paramendojme ,a mund te mbaje efeketet e nje falimenti kurmi i administartes se brejtur Shqipetare,sa e sjelle ne kujtese falimentimi i Greqise?
Greqise i thuhet shiti ishujt, se, ka 6000 te tille! ne edhe nje a dy, nje ja kemi dhene turqeve e nje e shitem. Dhe duhet ditur , se me tere ‘reformat’ qe vetem kurmi i Shqipetarit i mban ,sa eshtemesuar te mbarte eksperimente pas eksperimentesh.(Ne laboratore keta behen me lepuj e minje e kafshe,ne terren ka njeshekull qe duke nisur nga copetimi,qe sherbeu si vater luftarsh, e diversionizmi ne luften e ‘nxehte’ e deri me sot..ku me ironi e cinizem greqise i thuhet:merrni shembull nga Shqipetaret se sa e si e perballin efektet e krizes)buzxhati i vendit eshte dis miljarda dollare dificit.. Dhe ‘rrezja’ jone kryeministri tek e merr te vertete apo ben diversion medjatik,buzeqesh dhe merr kurajon, te shkoje e tu jape mend ne Amerike se si behet shtet e reforma.!E pra lind pyetja. A mundemi Ne te rrime e te presim se cdo na sjelle ardhmeria e tille?
Ja pikerisht per keto aresye duhette mendojme edhe per kete, se kur te gjindemi para situatash te pritura te tilla a te peraferta,si duhet te veproje populli ne Beselidhjen e tij te re .
DHe nisim nga Shqiperia MEME..E cila don apo nuk don shum kush apo dikush,do te mbetet ne vemendjen e patriorteve atedhetare te ndereshem vendi ku do marrin nisem tera inisiativat shtet e komb formuese,per tera sa kemi thene e persa jemi ne vijim.dHE PER NJE ARESYE MBASE DUKE I BERE HASHA ME BUKESHKALEIZEM TERA SA E MBARTIN EMOCIONET E NJE KOMBI.[PER FAKTIN SE KJO E MBART E VETME NJE KLAUZOLE KUSHTETUESE ,QE NA SJLELLENE VEMENDJE SE AJO KA NJE ANGAZHIM PER KUJDESJE NDAJ BASHKOMBASEVE NGADO NDODHEN.
Pra e kemi nje germe nje nen qe ka mbetur atje dhe veshtron.por qe ja vjen e na behet pike e leve si e Arkimedit.Ishte edhe ne monizem,kjo mbase ne nje konteks te tille,qe mbartete ate mendesi qe kur te gjindeshim para nje agresioni,por qe ne konetksin e kohes,superfuqite e menazhonin tere kete si nje pjese enje strategjije nderkombetare.Sot barrierat kane rene rreshtimet e aleanacate reja sollen nje realitett krejt tjeter.Por jo betem kaq nderkombetaret meqenese duhet tu referohemi atyre se kjoeshtye nje realitet i dukeshem qe necdo germe na kane cituar,ata nuk e kane luajtur,sikur na thone ..he more sa tru thare jeni..pa he perse e keni kete?!’
Dhe e lene pa ndonje interpretim te perkufizuar ajo na materjalizon me nje veprim me nje spekter te gjere.Duke nisur nga ajo maksimale qe Ne na shkonper shtat pasi e kemi pije ate uje .Pra te ‘kujdesemi ‘per bashkeatedhetaret tane.Perkujdesje qe vjen e tille;nje parlament e nje qeveri i tille qe ne kuader te teberit komb se kete e keomi primare,te tilla e mbartin ne konceptimin qeverises nje perfaqsimmbare kombetare.Qeme apo jo te disponueshem ne nje shtrirje qeverisese ne kuader te nje qeverisje lokale.Por ne terma kombatare..atje te jene..edhe ARVANITASIT edhe ARBERESHET EDHE TREVAT E KOSOVES,MALIT TE ZI TE MAQEDOINISE TE CAMERISE,TE SERBISE.,,pra te banuara prej Shqipetareve dhe ne troje Shqipetare.Keta te jene te perfaqesuar ne vendimarrjen kombetare.Cfare sjelle kjo?Kemi njementalitet te ri ,aspiraten nuk e kemi me te fokusuar ne nje retorike ne ajer dhe fakultative por ne pushtet.Pra kerkesa per komb formim eshte ne pushtet e jo te endet si nje..’cifut ne shkretetire..!’ Ketu kemi parasyesh se jep efekt te menjehereshme Shqipetaret ngado behen me flete,sepse ndihen ndryeshe, se kane nje shtet qe mendi\on per ta se ka te vetet atje.Arvanitasi dodalie ete hape gjoksin lirisht ne mes te katundit te bertase nje here te vetme pa patur frike ..’UNE JAM SHQIPETARE..!’CAMET TE SHKOJNE NE VENDIN E TROJET E TYRE,SE TANI KA NJE SHTET NJE QEVERISJE QE ESHTE NGRITUR NE BAZA KOMBETARE DHE GREKU NUK KA TJA MBAJE PA JA SUGURUAR KUSHTET.ASHTU EDHE TE TJETRET.TANI DALIM TEK OPSIONET E TJERE METREKENDESH.PO! KESHTU KA GARANCI PSE KJO BEHET NEN NJE QEVERISJE MBARE KOMBETARE DHE NUK BEHET PERMES KULISASH KOPROMENTUESE.Dhe kjo nuk sjelle as nje peshtjellim,as tek nderkombetaret as tek fqinjet se kjo tej as tehemi forcon nje qeverisje me standarte,kane nje pertner qe duke qene pervete edshte serioz ne parteneritet.Por ceshte me thelkbesorje ne kuader teinstituticioneve krijojme shtet te forte pasi me nukmbahet mendja tek perkoheshmeria si sindrom i kaheresjhemqe e mbart nje mentalitet klanor,dheshovinizmit i pritet udha te te demtoje se tani ti ke nisur te thuashqarteune jam ndryeshe une jam qeverisje kombetare. aja qe u sollemedhe njetrajtete re te nje veprimi te ri nekuader te Beselidhje se re e cila pret te marre okejin e shumices se organizatave e levizjeve kryesore sa tebehet opsion qeverises.

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close