Publikuar me datën: Sat, Jun 1st, 2013

Nga vjeshta e 2014, shtete të BE-së mund të rivendosin kontroll kufitar

Pas më shumë se dy vjet debatesh, shtetet anëtare dhe Komisioni i BE kanë rënë dakord për reforma në kontrollimin e kufijve. Reforma u jep shteteve që prej vjeshtës të vitit 2014 më shumë liri për të kontrolluar sërish kufijtë e tyre, si për shembull në rastet e dyndjes së refugjatëve.

Megjithatë reforma nuk u jep vendeve të Schengenit automatikisht të drejtën për të mbyllur arbitrarisht kufijtë. Vendime të veçanta nga vendet anëtare, siç kishin kërkuar disa, ndër to Gjermania, nuk do të ketë. Sepse vendimi duhet të merret në nivel evropian. Ministri i Brendshëm gjerman, Hans-Peter Friedrich (CSU), i cili ka mbrojtur gjithmonë tezën se shtetet duhet të kenë kapacitet për të vepruar, u shpreh: “Ne ruajmë ekuilibrin në mes të respektit për sovranitetin kombëtar të shteteve anëtare (..) dhe koordinimit të nevojshëm në nivel evropian”.

Si duken punët në praktikë? Deri tani 26 shtetet nuk bëjnë më kontrolle në kufijtë e tyre të brendshëm, pra në zonën e Schengenit. Përjashtimet janë të mundshme në dy raste. Në ngjarjet e mëdha të tilla si lojërat e futbollit dhe konferenca, si dhe në rastet emergjente, si për shembull pas një sulmi terrorist. Në të ardhmen do të ketë një përjashtim të tretë “klauzolën emergjente” për dyndje masive të refugjatëve.

Vendimi do të merret në nivelin e BE-së. Komisioni i BE-së duhet të propozojë rifutjen e kontrolleve kufitare. Kusht është që siguria e zonës Schengen, si e tërë është në rrezik. Atëherë ministrat e BE-së do të konsultohen. Megjithatë është e mundur që këshilli me një shumicë prej dy të tretash të japë vetëm një rekomandim dhe të mos marrë vendim.

Komisionarja e BE, Cecilia Malmström është rigoroze: “Komisioni do të kontrollojë, me qëllim që asnjë shtet të mos bëjë kontrolle të pajustifikuara të kufirit. Brukseli kërcënon me veprime ligjore kundër shteteve të tilla. Megjithatë, një diplomat i BE-së pranon se në fund të fundit një qeveri vendos vetë: “Nëse një shtet dëshiron të kontrollojë kufirin e vet, ai e bën atë. Arsyetimin ai mund ta mendojë gjithmonë më vonë”. Sepse neni 23 i lejon një shteti të zonës së Schengenit që në rast emergjence ai mund të veprojë i pavarur, mjafton vetëm ta informojë për këtë Brukselin.

Përkufizimi për një rast të tillë “emergjence” është shumë fleksibil, mendojnë diplomatët. Mbrojtja kufitare sipas ligjit të BE mbetet çështje e brendshme kombëtare. Ministri i Brendshëm gjerman, Friedrich thekson: “Vendimi përfundimtar (..) do të jenë në dorën e secilit shtet anëtar”. Andaj, nuk do të ndryshojë shumë në praktikë. Sidomos duke pasur parasysh se shtetet deri tani i kanë përdorur rrallë klauzolat përjashtuese, rreth dy herë brenda një gjysmë viti.

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close