Publikuar me datën: Thu, May 27th, 2010

Më 1993 Kroacia i pagoi Ratko Mladiqit afër 9 milionë euro

Zagreb, 27 maj – Gazeta e Zagrebit “Jutarnji list” ka publikuar pjesë të ditarit të të dyshuarit për gjenocid në Bosnjë, Ratko Mladiq, nga të cilat shihet se qeveria e Kroacisë gjatë luftës në BeH ka bashkëpunuar ngushtë me komandantin ushtarak të serbëve të Bosnjës. Sipas këtyre thënieve, gjenerali serb është takuar shpesh me gjeneralë kroatë të Tugjmanit dhe ka arritur marrëveshje par ndërprerje zjarri, për dërgesa armësh e të naftës dhe për luftë të përbashkët kundër armatës së Bosnjës.
Gazeta e Zagrebit shkruan se Mladiqi në shënimet e tij në ditar ka thënë se është takuar me gjeneralët e Kroacisë Jadranko Përliq dhe Slobodan Praljak, me të cilët takimet janë mbajtur kryesisht në vendin Peçuj të Hungarisë dhe në vendin Njivice në Mal të Zi.
Sipas fjalëve të shkruara në ditrar del se aranzhmanet e tij me pushtetin e atëhershëm kroatë në vitin 1993 ka peshuar mbi 8 milionë marka gjermane.
“E tërë ajo shumë, natyrisht ka ardhure nga Kroacia, pasi në atë kohë njësitë paramilitare kroate në BeH financoheshin direkt nga Zagrebi”, shkruan “Jutarnji”.
Kjo gazetë transmeton edhe pjesë nga ditari, sipas të cilave gjenerali i Kroacisë Slobodan Praljak i shpjegonte Mladiqit se për kroatët nuk është me interes të luftojnë kundër serbëve, por që rrezik real paraqesin myslimanët.
“Synim yni është Banovina e vitit 1939, nëse nuk e arrijmë këtë atëherë do ta vazhdojmë luftën”, ka shkruar Mladiqi në ditarin e tij fjalët e Praljakut.
Sipas këtij ditari, plani është që të zhvendosen kroatët nga Vojvodina, si dhe ndarja e Bosnjës. “Duhet ta shtyjmë Alian (Izetbegoviqin) që të ndajë Bosnjën. Ne do ta detyrojmë Izetbegoviqin të ulet të bisedojë me Bobanin eh Karaxhiqin. Jemi të interesuar që myslimanët të kenë kantonin e tyre, në mënyrë që të kenë ku të zhvendosen”, ka thënë Praljak, kurse në ditar fjalët e tij i ka shënuar Mladiqi.
Kundër Jadranko Praljakut, si dhe një ish udhëheqësi ushtarak kroat, Milivoj Petkoviq, është duke u zhvilluar procesi para Gjykatës për krime të luftës dhe këto shënime nga ditari sigurisht do të shërbejnë si dëshmi për rolin e tyre në luftën e Bosnjës.

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close