Publikuar me datën: Mon, Nov 2nd, 2015

“La Calabria Albanese”, studim mbi 27 qytezat arbëreshe në Itali

Realiteti historik, kulturor, ekonomik e politik i 27 qytezave arbëreshe në Itali është objekti i studimit të një prej librave të fundit të publikuara në Itali nga shtëpia botuese Rubbettino, e njohur dhe për botimin në gjuhën italiane të autorëve shqiptarë si Visar Zhiti e Fatos Kongoli.

Libri studimor “La Calabria Albanese” i autorit italian Fulvio Mazza, u promovua pak ditë më parë në Romë në ambientet e një prej librarive të njohura të këtij qyteti.

Në këtë event të organizuar nga Ambasada e Shqipërisë në Romë morën pjesë përfaqësues të komunitetit shqiptar e arbëresh, studiues, gazetarë, si dhe personalitete të larta të diplomacisë kosovare në Romë.

Libri “La Calabria Albanese” është një studim i thelluar i historisë nga origjina deri në ditët e sotme të qytezave arbëreshe të shtrira në veri të rajonit të Kalabrisë.

Ky rajon i Italisë karakterizohet për numrin më të madh të qytezave arbëreshe rreth 27 nga 50 që gjenden gjithsej në të gjithë territorin italian.

Ky libër merr në analizë kontributin e popullsisë arbëreshe në tokën kalabreze si dhe traditat, gjuhën e shprehjet kulturore të kësaj minorance etnike që prej 6 shekujsh i ruan ende me fanatizëm.

“Është i jashtëzakonshëm roli që kanë luajtur rreth 100 mijë arbëreshë në jetën politike ekonomike e sociale italiane”, u shpreh Ambasadori i Shqipërisë në Itali Prof. Dr. Neritan Ceka, duke përcjellë për të pranishmit përshkrimin e aktivitetit politik, social e letrar të disa figurave të rëndësishme arbëreshe.

Ideatori e kuratori i këtij studimi, Fulvio Mazza, shpjegoi për të pranishmit se shpesh herë në këtë libër është adoptuar termi Albanesia për të treguar kompleksitetin e qytezave arbëreshe që në këndvështrimin gjeografik nuk shtrihen në një territor të vetëm me kufij të përcaktuar mirë e as nuk përbëjnë një bashkësi të vetme administrative.

Në respekt të kontestit territorial në të cilin ndodhen qytezat arbëeshe në rajonin e Kalabrisë me veçantitë e gjuhës, historisë e traditës, përbëjnë një arqipelag të vërtetë gjuhësor e kulturor.”

Të 27 komunat arbëreshe në Kalabri janë të përqëndruar në tre provinca kryesore; Krotone, Katanzaro e Kozenca.

Në këtë event u diskutua dhe për shqetësimin e mungesës sot të mësimit të gjuhës shqipe në shumicën e qytezave arbëreshe, si dhe të rëndësisë së përcjelljes e ruajtjes së gjuhës shqipe tek brezat e rinj.

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close