Publikuar me datën: Sun, Oct 14th, 2012

Kornea artificiale kundër verbërisë

Korneat tërësisht artificiale mund t’ua kthejnë shikimin pacientëve që nuk reagojnë ndaj transplanteve.Kur njerëzit verbërohen, shpesh ndodh sepse kornea është e dëmtuar ose e infektuar. Shumë njerëzve u bëhen transplante korneale, por jo secili pacient reagon ndaj kësaj, dhe oferta e donatorëve të syve nuk mundet gjithmonë të përmbush kërkesat. Një përgjigje është kornea artificiale.

Në Institutin Fraunhofer për Hulumtime të polimereve të aplikuara në Potsdam të Gjermanisë, një ekip i shkencëtarëve është duke punuar në kornenë e punuar nga polimeri me një shtresë që do të lidhet për syrin e pacientit.

Projekti është duke u udhëhequr nga  dr. Joachim Storsberg, i cili ka punuar me disa institucione për të zhvilluar kornetë artificiale qysh nga viti 2005. Ai ka pasur disa suksese në zhvillimin e korneve për njerëzit me lloje të caktuara të sëmundjeve, dhe studimet fillestare të korneve artificiale duken premtuese.

Janë disa lloje të korneve “artificiale” që përdoren në Shtete e Bashkuara të Amerikës, por ato më shumë janë bërë nga indi i vetë pacientit se sa që janë tërësisht artificiale. Po ashtu ka pasur punime në në zhvillimin e korneve sintetike duke përdorur kolagjenin, një material biologjik.

E quajtur ArtCornea, dizajni i Storsberg përdor një polimer që absorbon ujin të shoqëruar me një shtresë që ankorohet në qelizat njerëzore. Skaji i kornesë trajtohet për të inkurajuar qelizat pranë saj për t’u rritur, duke e lidhur kornenë me syrin. Dizajni i ri, thonë hulumtuesit, po ashtu përmirëson sipërfaqen e kornesë që thithë dritën kundrejt versioneve të mëhershme.

ArtCornea nuk është pranuar ende nga përdorimi klinik sepse kornetë artificiale si kjo nuk kanë qenë të pranishme për një kohë të gjatë; nuk ka të dhëna afatgjata për përdorimin e tyre. Por, nëse tregon sukses për vitet e ardhshme, mund t‘u ofrojë shpresë njerëzve, sytë e të cilëve nuk i tolerojnë transplantet.

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close