Publikuar me datën: Sun, Jun 3rd, 2012

Festivalit Folklorik “I Këndojmë Lirisë” Klinë

Festivalit Folklorik “I Këndojmë Lirisë” Klinë

Autori:Lavdim DushiPër 12 vite mbetet liqen por tash ka filluat të bëhet si një deti me plot kaltersi dhe natyr, por dhe me plot jetë kulturore,frymzim shpirtror, për 12 vite e përmbyti Trekëndshin Burmunda zuri vëndë në shumë tradita qe të mos harruar kurrë. Klithma e natyres mbetet e heshtur derisa kultura mbetet dritë e syrit të njeriut, mbetet dritë e pa verberuar kur kultura rrjedh si një burim i Drinit të Bardh.
Bashkpunimi i mire në mes njerzve në shoqeri mbetet kultur me një temel të thell në token martire, dhe armiku ngelet nën barutin e zi.
Qe kjo do të thot se bashkëpunimi i mirë në mes Keshillit organizativ i Festivalit Folklorik “I Këndojmë Lirisë” në Klinë është një nder festivalet me të mira në organizimin e ti.
Ky Festival është i mbeshtetur nga të gjitha instutucjonet kulturore dhe ato Komunake me një përkrahje te Qytetarve të Klinës dhe rrethit te saj.
Të përkushtuar jasht zakonisht shumë për ketë eveniment kulturor i ndjekur nga mbar Shqiptarët, u rrembye nga zëmrat e publikut.

U kendohet Deshmorve të kombit qe dhan jeten për Liri.
Festivali Folklorik “I Këndojmë Lirisë” në Klinë qe tash ka marr ëmrin e ti për 12 vite radhas qe i perkushtohet Ditëlindjes se Komandantit Mujë Krasniqi mbetet Festival me vlera të mirfillta Kombetare dhe kulturore, qe me qellim ka qe ti rrit vlerat kulturore dhe vlerat e luftës të lavdishme të Ushtris Clirimtare të Kosoves dhe të mos harrojmë Deshmoret tanë qe u flijuan për Lirin e Kosovës edhe ata i kënduan Lirisë deri në diten e fundit të vitin 1998 ku në kufirin e zi u vriten Mujë Krasniqi dhe Beqir Gashi bashk me qindra ushtar te tjer. Dritare qe hapet në q’do vit me kulturen e Klinës, Festivali Folklorik “I Këndojmë Lirisë” është Krenarija e Qytetit dhe e te gjith Qytetarve të Klinës dhe Kosoves.
Rritja e vlerav mbetet bashkpunimi me grupet muzikore dhe ato të vallzimit të mbar kombit Shqiptarë.Festivali Folklorik tradicjonal qe mban karakter garues pasurohet nga shumë grupe muzikore qe shpalosin vlerat e tyre në muzik dhe në vallzimet e tyre, vlersimin e bën juri profesjonale qe e njohin muziken folklorike në tersi.Në ketë Festival marrin pjes grupe të ndryshme nga të gjitha trojet Shqiptare, e dijaspora. Mirë pritja e tyre nuk mungon nga kshilli organizativ i Festivalit .
Për tre dit radhas Klina feston, për nder të Komandant Mujë Krasniqi mbahet orë letrare, promovim ilibrav të ndryshem,Tribuna shkencore. Në vëndlindjen e Komandantit fillon në fshatin Qabiq të Klinës fillon festa e madhe e Festivalit Folklorik “I Këndojmë Lirisë”.

Rritja e vlerav të folklorit mbete Festivali “I Këndojm Lirisë“ në Klinë si një shkëmb qe nuk din të rrënohet, lakmitar I keti festivali mbeten Veshjet Kombetare nga grupet qe marrin pjesë në Festival, Trashëgimi e kultures tone nder Shekullore dhe Kombetare.
Në ket vit Festivalin Folklorik “I Këndojmë Lirisë” do të jet me një pelhur Kuq e Zi qe do të thot do të jet 12 vite Festival dhe 100 vite Pavarsi qe do të jet një fest e përbashket.
Dinjiteti i pa zbuluar brënda tre ditve të Festivalit do te jetë edhe Panairi në Qënder të Klinës qe do të ekspozohen shumë gjëra Kulturore kjo është ekserjenc nga shoqata “Zana” në Klinë, trëkëndshi me dritë kulturore po ndizet në Qytetin e Klinës.
Defilim artistik në shesin e Klinës nga grupet artistike qe marrin pjesë në Festival.
Në ketë festival është edhe gara në Futboll dhe Volejboll për netet e festivalit në ket vit marrin pjes 40 ekipe nga Klina, Deqani, Drenasi, Prishtina, Podujeva etj.
Suksesi i festivalit lidhet me ata që e filluan festivalin, me ata qe po e organizojnë sot dhe me ata qe do te organizojn neser.

Folklori është mbledhje traditave popullor duke nënkuptuar për traditën jo vetem besimet dhe opinjonin qe ka populli i pakultivuar për faktet dhe dukuritë e universit, por edhe zakonët e përditshme për ceremonit e festav të ndryshme, si dhe manifestimet estetike te cfarëdo lloji.
Folklori u ka qendruar shekujve ndonese është transmetuar dhe ruajtur në kujtes popullore brez pas brezi.Duke mesuar folkorin ne mesojmë se si ka ecur dhe është zhvilluar populli, si i kan perjetuar festat e tyre historike.Nga këto qe thamë, kuptoket se folklori lind në gji të natyres dhe mes njerëzve qe jetonin në gji të ntyres. Nese dikush nuk është i informuar për historin e popullit Shqiptar është leht ta gjësh atë vetem në muziken folklorike e gjën, në baz të një kënge folklorike dhe patrijotike gjëndet një pjes e një historie të një shteti.Kultura e një vëndi nese nuk e mbeshtet folklorin ateher ai rrit problemet në historin e tyre dhe në individet qe e duan atë keshtu qe besnikri dhe idealiteti mbetent tek mbrojtja e vlerav folklorike dhe ato kulturore në pergjithsi…

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close