Publikuar me datën: Tue, Jun 26th, 2012

Bujqësi e mjerë

Bujqësi e mjerë

Nga: Fatlum I Gogiqi

Bujqësia në Kosovë po përjeton një periudhë të vështirë transicioni. Që nga paslufta, filluam nga pika zero me sektorin e bujqësisë, ndihmat materiale dhe teknike të organizatave të huaja nuk munguan, por nuk dhanë fryte të bollshme për të zhvilluar këtë sektor, Qeveria e Kosovës është ajo e cila shantazhoi sikur të ishin të huaja këto toka bujqësore, shumë parcela u shndërruan nga toka bujqësore në beton e hekur nga vetë ata, dhe me lejen e tyre për përfitime materiale.

Moszhvillimi i bujqësisë mund të ketë efekt negativ në stabilitetin ekonomik të vendit dhe vështirë do të shtyjë rritjen ekonomike. Sfida më urgjente për autoritetet vendëse është të ruajnë stabilitetin makroekonomik dhe të arrijnë një rritje ekonomike përmes sektorit të bujqësisë, në kërkim të zvogëlimit të numrit shumë të lartë të papunësisë. Sot, numri i tokave që po mbillen me drithë gjithnjë e më shume po zvogëlohen.

Sot po përjetojmë një shtrenjtim edhe të miellit dhe bukës. Ku dihet se Kosova është një importues i madh i produkteve bujqësore me 288 milionë euro, ose 24% nga importi total në vitin 2005. Pjesa e importit të ushqimit nga importi total në vitin 2000 ishte rreth 27%, ngrihet në 2003 në 34% dhe bie në 24% në vitin 2006, ndërkaq zhvillohen aktivitetet tjera ekonomike.

Qeveria duhet të marrë masa për ndarjen e buxhetit të caktuar dhe të kërkojë grante për sektorin e bujqësisë nga BE-ja, me qëllim të parandalimit të shpërnguljes së popullatës në qendrat e mëdha dhe të zvogëlohen tokat e papunuara duke subvencionuar ata, ne i japim shpresa fshatarëve dhe i lidhim me tokën, i vëmë në pritje.

Një pjesë e madhe e shqiptareve emigrantë në vendet e Evropës Perëndimore punojnë në bujqësi, kjo jep iluzionin se ata mund të prodhonin atë që punojnë atje edhe në Kosovë, ku duhet ditur që prodhimi bujqësor duhet të subvencionohet në mënyrë bujare nga fonde strukturore të BE-së, si pjesë e politikës së përbashkët bujqësore.

Forma e favorizimit të sektorëve bujqësorë është proteksionizmi i mallrave bujqësore, ku në vendet tjera prodhimet bujqësore trajtohen pothuajse gjithmonë në mënyrë të privilegjuar duke ngritur barriera ndaj importeve që vijnë nga jashtë.

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close