Publikuar me datën: Fri, May 13th, 2011

VEPRA E KADARESË VLERË E KOMBIT SHQIPTAR DHE BOTES BASHKOHORE -TE JETOJME TE BASHKUAR

Nga;Lek Mrijaj
Ne jetuam dhunshëm ndaras pra padrejtesisht , vlerat që e bëjnë kombin komb, që i bëjnë njerëzit të ndihen të një gjaku dhe shpirti  i zhvilluam dhe i kishim të përbashkëta.
Megjithë përpjekjet e regjimeve pushtuese totalitare , që të krijojnë kombin kosovar ne i rezistuam.
Dhe me përpjekje të mëdha arritëm që vlerat si Skënderbeu, Naim Frashëri, Rilindja Kombëtare, lufërat për pavarësi të shtetit shqiptar, prejardhja jonë ilire, gjuha letrare, t’i fusim si vlera që fëmijët i mësuan që nga dita e parë në shkollë si në Prishtinë ashtu edhe në Tiranë. Madje në Kosovë, shumë normalisht, këto
ishin më të përforëcuara, si reaksion ndaj shtypjes së vazhdueshme dhe
përpjekjeve për asimilim dhe tjetërsim kombëtar.
Në fund të fundit vetë krijimi i Universitetit të Prishtinës si një nga të
arriturat tona më të mëdha, u bë edhe me ndihmën e intelektualëve nga
Shqipëria, gjë që la gjurmë të thella në vetëdijen e studentëve dhe
intelektualëve tanë.
Lirisht mund të shtrohet pyetja se a mund të paramendojmë ne shqiptarët e
Kosovës ne letërsi të ndarë, letërsi që nuk do të kishte pjesë të sajën
përbërëse Ismail Kadarenë dhe veprën e tij letrare. Vepra e Kadaresë
konsideroj është ndër vlerat tona më të mëdha. Çdo shqiptar ndjehet krenar
për të, sepse është vlerë që e ka pranuar si të veten edhe bota
bashkëkohore. Le të paramendohet situata hipotetike kur ne nuk do ta
konsideronim Kadarenë pjesë të letërsisë sonë. Nuk do ta konsideronim pjesë
tonin njeriun i cili më shumë se të gjithë autorët tanë ka botuar jashtë për
Kosovën, i cili më shumë se cilido autorë ka influencuar mbi shkrimtarët e
Kosovës, i cili më shumë se kushdo ka influencuar mbi ngritjen politike të
një brezi të tërë intelektualësh që kanë bartur dhe mbajnë ende barrën e
luftës për lirinë e Kosovës.
Pra edhe në drejtimin kulturor tërë lufta e intelektualëve të Kosovës ka
konsistuar në forcimin e identiteti shqiptar dhe jo në krijimin e një
identiteti të ri.

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close