Publikuar me datën: Sun, Jun 12th, 2011

Strategjia “Sakharov” për njohje

Prishtinë, 12 qershor – Ministria e Jashtme e Kosovës tashmë ka zyrtarizuar strategjinë, me të cilën synon të përmbyllë procesin e njohjes së Kosovës. Dokumenti nuk specifikon se kur mund të arrihet ky objektiv. Aty si argument për njohje përmendet edhe fakti se Kosova është vendi i vetëm që ka dy fitues të çmimit “Sakharov”, Ibrahim Rugovën e Adem Demaçin, shkruan “Express”.
Rreth 50 shtete kanë sinjalizuar njohjen e pavarësisë së Kosovës, derisa 60 të tjera nuk e kanë bërë të ditur fare qëndrimin e tyre rreth kësaj çështjeje.

Ky është konstatimi që ka bërë Ministria e Punëve të Jashtme në dokumentin e saj “Strategji për arritjen e njohjes së plotë ndërkombëtare të Republikës së Kosovës”, e cila të mërkurën e kaluar u aprovua në Qeverinë e Kosovës.

Në një nga pikat e dokumentit, MPJ e pranon se “rruga për sigurimin e njohjeve individuale është rruga më e vështirë dhe merr më shumë kohë”.

Ky dikaster ka përshkruar një varg faktorësh që janë duke e penguar këtë proces. Si një nga pengesat kyçe është përmendur kundërshtimi i Rusisë, e cila është anëtare e përhershme e KS të OKB’së, mungesa e unitetit në Bashkimin Europian për Kosovën, vlerësimi i gabuar i disa qeverive se shteti i Kosovës është shkëputur nga një shtet sovran dhe jo si shtet i krijuar nga shpërbërja e dhunshme e ish –Jugosllavisë. Po ashtu përmendet mungesa e interesit për njohje të Kosovës nga ana e shteteve që gjeografikisht janë larg, zhvendosja e Kosovës si prioritet nga ana e shteteve mbështetëse si dhe largimi nga skena politike ndërkombëtare e personaliteteve me ndikim në procesin e çlirimit dhe pavarësimin e Kosovës.

Në dokument po ashtu thuhet se Kosova ka bërë veprime konkrete rreth çështjes së njohjeve me shtetet aleate, duke përmendur SHBA’në, Britaninë e Madhe, Francën dhe shtetet e rajonit Shqipëria dhe Turqia.

Ajo që bie në sy në këtë dokument është fakti që nuk ka ndonjë afat kohor në të cilën synohet të arrihen rezultatet e përshkruara e as kostoja financiare.

Sido që të jetë aty rekomandohen veprime konkrete për institucionet e Kosovës. MPJ i ka përshkruar vetes rol kryesor në këtë proces, derisa theksohet bashkërendimi me Presidencën, Qeverinë dhe Kuvendin.

MPJ përmend edhe rolin e veçantë që e ka Zëvendëskryeministri Behgjet Pacolli.

Në një nga pikat theksohet edhe koordinimi me diplomacinë parlamentare, të partive politike, shoqërinë civile dhe personalitetet me nam.

MPJ ka potencuar edhe mendimin e GJND’së për Kosovën duke konstatuar se ky verdikt ende nuk ka ndikuar që pesë vendet e BE’së dhe Rusia të ndryshojnë qasjen ndaj Kosovës.

Por, sipas MPJ’së, mendimi i GJND’së ka ndihmuar në diçka tjetër.

“Megjithatë, mendimi i GJND-së ka ndihmuar në një mënyrë tjetër: pa marrë parasysh kundërshtimet e Serbisë dhe të disa shteteve përkrahëse të saj ndaj legjitimitetit ndërkombëtar të Republikës së Kosovës, ekzistenca e saj si subjekt shtetëror në marrëdhëniet ndërkombëtare tashmë pranohet në mënyrë të padyshimtë edhe nga një numër i konsiderueshëm i shteteve, të cilat ende nuk e kanë njohur pavarësinë e Kosovës. Për shembull, mbi 125 shtete tashmë pranojnë pasaportat kosovare në baza formale apo joformale”

Në dokument, MPJ e pranon se dialogu teknik me Serbinë ka ndikuar negativisht në procesin e njohjeve.

”Në anën tjetër, është e qartë që dialogu i porsahapur teknik ka ofruar një pretekst të ri për një numër të shteteve që kanë hezituar në marrje vendimi karshi Kosovës. Ky fakt ka krijuar rrethana të reja, duke i dhënë pretekst të ri një numri shtetesh për të shtyrë edhe më tej njohjen e pavarësisë së Kosovës”.

MPJ bën të ditur se synon të lobojë te shtetet veç e veç, grupet e shteteve dhe rajone të caktuara si dhe tek organizatat dhe mekanizmat ndërkombëtarë.

Në hyrje të këtij dokumenti përshkruhet edhe pjesa operacionale dhe një analizë e hollësishme e qëndrimeve ndaj pavarësisë së Kosovës të të gjitha shteteve veç e veç. Kjo pjesë, sipas MPJ’së, do të mbetet konfidenciale.

MPJ ka përshkruar edhe rezistencën e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, e si argument për njohje mund të përdoren edhe emrat e dy figurave të njohura të Kosovës, Ibrahim Rugovës dhe Adem Demaçit.

“Kosova është shteti i vetëm evropian që ka dy fitues të çmimit prestigjioz Sakharov të Parlamentit Evropian, që mbajnë dy ikonat e disidentizmit politik dhe luftës paqësore: Presidenti i ndjerë Rugova dhe Adem Demaçi”, thuhet në njërin prej argumenteve.

MPJ ka përshkruar edhe strukturën e avokimit për njohje e cila përbëhet nga: Taskforca, Grupi i Avokimit dhe Ekipi Logjistik.

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close