Publikuar me datën: Thu, Mar 24th, 2011

SLLUPÇANI – Kalaja e pamposhtur, por? e harruar?.

SLLUPÇANI – Kalaja e pamposhtur,  por? e harruar?.

Sllupçani viteve t? fundit , e sidomos 10 vitet e fundit, q? nga lufta e 2001-shit e k?ndej, mendoj q? ?sht? em?r i nj? fshati m? t? p?rfolur n? Maqedoni dhe m? gj?r?. P?r k?t? fshat, kategori t? llojllojshme njer?zish kan? folur. Disa me q?llime etiketuese, disa t? tjer? me q?llime ironizuese, disa me q?llime p?rfituese etj. P?r t? mos u ndalur p?r gjeografin? e Sllupçanit, sepse  p?r at? do t? u informoheni n? pikturen e m?poshtme, do t? kalojm? n? sociologjin? e tij. Sllupçani gjat periudh?s s? komunizmit , ka qen? fshati m? i “vizituar” nga milicia e Jugosllavis?, p?r gjoja ruajtjen e rendit publik dhe pengimin e “kriminalitetit”. Kurse banor?t e k?tij Fshati n? at? periudh? kan? qen? rreth 95 % me profesion Bujq?, kurse pjesa tjet?r ishin mergimtar?. Veprimtaria bujq?sore kryesisht ishte prodhimi i duhanit, kultur? kjo industriale, n? t? cil?n t? gjith? banor?t q? nga mosha f?mijrore e deri tek moshat m? t? shtyra, ishin t? angazhuar, vet?m e vet?m p?r t? i ngopur nevojat e nd?rmarrjes s? “famshme , monopolit”       ( Kombinatit t? duhanit)  me duhan. Prodhimi vjetor? i duhanit n? Sllupçan sillej rreth 500.000 kg. (500 tonelat?). Krahas k?saj prodhimtarie gjigante t? duhanit nga  fshatar?t e Sllupçanit, n? monopol ishin t? pun?suar? 4-5 persona, prej rreth 4000 banor?ve q? kishte Sllupçani. Kjo statistik  e  tmerrshme n? at? periudh?,  ?sht? vet?m nj? segment i q?ndrimit diskriminues i shtetit t? at?hersh?m, pa  i cekur hajdutnit? e shumta q? iu jan? b?r? gjat procedurave t? dor?zimit, matjes , pages?s s? duhanit etj. Me fillimin e kalbjes s? rr?nj?ve t? komunizmit, q? p?r k?t? ndikuan edhe burra nga ky fshat, me veprimtari t? ndryshme, banor?t e Sllupçanit filluan t? braktisin prodhimtarin? e duhanit dhe u orijentuan n? kultivimin e kulturave t? tjera, psh: prodhimin e specit, domates, lakr?s, patates misrit, grurit etj, p?r t? siguruar? egzistenc?n e tyre. Shteti komunist, m?, i dob?suar?, nuk gjeti form? tjet?r m? klasike p?r t? i ironiazuar? fshatar?t e Sllupçanit, m? qershor? t? viti 1988 u angazhua me polici dhe arsenal policor? e ushtarak , p?r t? i rr?nuar? murnat e fshatit n? t?r?si, me pretekstin  e “zbukurimit t? fshatit”. Ky aksion polior u pengua kat?r dit? me radh? n? hyrje t? fshatit, nga banor?t e Sllupçanit, deri sa intervenimet arrijn?  nga Beogradi p?r p?rdorim t? forc?s n? rast t? pengimit t? aksionit.  Fshati Sllupçan gjithashtu njihet me invstimet infrastrukturore nga vet banor?t e Sllupçanit. Viteve tet?dhjeta me vet finansim, b?n? asfaltimin e rrug?s  e cila shpien p?r n? fshat, pa asnj? p?rkrahje buxhetore t? shtetit, pastaj instalimin e rym?s elektrike n?p?r fshat dhe renovimin disa her? t? saj e kan? b?r? me vetfinansim, krahas asaj q? ishin taksapagues t? shtetit.  N? fshatin Sllupçan gjithçka q? e gziston , e q? ?sht? n? sh?rbim t? p?rgjithsh?m ?sht? e nd?rtuar? nga vet banor?t e fshatit, duke filluar? nga nd?rtimi i Shkoll?s  fillore ku m?sojn? 1000 nx?n?s, nd?rtimi i ambulanc?s e q? shfryt?sohet si ambulanc? shtet?rore, nd?rtimi i dy Xhamive, t? cilat ishin t? rr?nuara gjat luft?s n? vitin 2001. Sllupçani gjithashtu posedon edhe klubin futbolistik “Besa” i cili funksionon me vet kontributin e fshatar?ve, gjithashtu n? Sllupçan funksionon shoq?ria kulturo-artistike “Jeta e re” e cila e zhvillon aktivitetin e saj , n? drejtim t? ruajtjes s? vlerave dhe traditave komb?tare dhe kulturore, e t?r? kjo me vetfinansim t? fshatar?ve t? sllupçanit…!  Si rezultat i k?sa gjendje diskriminuese t? banor?ve t? k?tij fshati, natyrisht q? n? dit?t kur m? s? shumti iu nevojitej mb?shtetje dhe p?rkrahje ushtris? e cila do t? sillte m? von? fitore t? p?rgjithshme, k?t? mb?shtetje e gjet?n n? k?t? fshat- n? Sllupçan. Mb?shtetja e UÇK-?s nga banor?t e Sllupçanit ishte e qind p?r qind?t. Po thuajse t? gjitha sht?pit? e fshatit ishin sh?ndrruar? n? konaqe ushtar?sh, natyrisht edhe bashkangjitja e nj? numri shum t? madh t? t? rinj?ve t? Sllupçanit, n? radh?t e UÇK-s?,  ku edhe ndiheshin t? lumtur dhe krenar? p?r nikoqir?sin? dinjitoze…

N? Sllupçan u promovuan? shum? komandant t? UÇK-s? , e q? m? von? u tranferuan? n? politikaj, p?r t?  i p?rfaq?suar? interest e popullit. Me shp?rthimin e luft?s m? 2 maj t? vitit 2001, n? Sllupçan ndihej k?nga e f?mij?ve gjithandej, t? veshur me rroba t? UÇK-s?  e q? u qeshte fytyra, sepse po fillon nj? er? e re e jona. Lufta u shp?rnda n? fshatra te tjer? ( Vaksins?, Orizare, Hot?l, Mateç e deri n? Haraçin?) Luftimet m? t? shumta dhe m? t? ashpra u zhvilluan? n? Sllupçan, ku dhe ran? shum? d?shmor?, n? fush? t? nderit, aty ra  edhe d?shmori m? i ri i kombit p?r liri, Abdulmexhid Shahini (14 vjeçar?). Lufta zgjati disa muaj?. Banor?t e Sllupçanit kishin k?mb?ngulur q? t? mos i l?shojn? sht?pit? e tyre, p?rkund?r thirrjeve t?  vazhdueshme t? kryetarit t?  at?hershm?m  Boris Trajkovskit, p?r t? i l?shuar? vatrat. Nuk e kam nd?rmend t? ndalem n? detajet e luft?s, por? t? shtoj q? gjat? k?saj lufte Sllupçani u Shkatrrua t?r?sisht, nga granatimet nga kat?r an?t, me t? gjitha llojet e kalibrave dhe t? gjith? arsenalin ushtarak dhe policor? q? posedonte Maqedonia. Pas mbarimit t? luft?s, me n?nshkrimin e marveshjes politike te Ohrit, Sllupçani u sh?ndrrua n? nj? destinacion “turistik” p?r vizit?n e varrezave t? d?shmor?ve, u b? nj? vend promovues i fushatave parazgjedhore te partive politike, duke u lavdruar? me sakrific?n e Sllupçanasve e duke ua kerkuar? vot?n. N? Sllupçan vijn? njer?zit vazhdimisht p?r t? u njoftuar m? p?r s? af?rmi p?r rrjedh?n e luf?s dhe p?rjetimet e njer?zve gjat luft?s. Kurse akoma nuk ka ardhur njeri, p?r  t? pyetur p?r nevojat elementare t? fshatar?ve t? k?tij fshati legjendar?. Pas nj? lufte t? tmerrshme q? e p?rjetoi Sllupçani, me nj? fitore triumfale e q? konsiderohet kthes? historike p?r shqiptar?t e Maqedonis?n? dhe m? gj?r?. N? maj t? k?tij viti mbushen 10 vjet t? k?saj lufte, kurse Sllupçani akoma p?rballet me plag?t e saj. Disa sht?pi ende jan? n? pamjen e gjat luft?s t? granatuara, kurse njer?zit banojn? n? to,  psh. Sht?pia e Adanan Abazit e cila nga pamund?sia p?r ta renovuar?, akoma ?sht? sikur dje t? ket p?rfunduar? lufta, si dhe shum? objekte tjera t? banimit.

Sllupçani sot i numron rreth 700 sht?pi me rreth 6000 banor?, por? nuk posedon ujsjell?s, nuk posedon kanalizim, lumi q? rrjedh n? mes t? fshatit, ?sht? i pa rregulluar?, ura q? lidh? dy an?t e lumit , e cila gjendet n? mes t? fshatit ?sht? n? gjendje kritike, e cila ?sht? e nd?rtuar? para 50 viteve me materjal jo adekuat, p?r t? i p?rballuar? mjetet e sotit t? kumunikacionit etj. Shkolla fillore “Faik Konica” e fshatit Sllupçan ?sht? n? kushte mizerie, n? munges? t? ujsjellsit, n? munges? t? ngrohjes qendrore, n? munges? t? lokaleve t? nevojshme p?r t? m?suar? nx?n?sit, n? munges? t? rrethoj?s s? oborrit t? saj, me çrast ?sht? e rrezikuar? jeta e nx?n?s?ve nga rruga p?rskaj shkoll?s, e cila ?sht? e qarkullueshme p?r automjetet.

Kjo ishte nj? pasqyr? e shkurt?r e fshatit Sllupçan, i cili fshat b?ri kthes  historike p?r shqiptar?t, e q? t? gjith krenohen m? k?t? fshat, por? askush nuk nd?rmerr ndonj? hap, p?r t? kontribuar? p?r k?t? vat?r kthesash komb?tae shqip?tare.

Konstatimi im ?sht? q? Sllupçani ?sht? i sh?ndrruar? nga nj? vat?r e nderit t? kombit, n? nj? geto, q? sh?rben vet?m p?r t? vizituar? varrezat e d?shmor?ve, p?r kremtimin e dy majit, i cili organizaohet me vetfinansimin e fshatar?ve t? Sllupcanit, ku vijn? figura t? ndryshm? politike e ish ushtarake, p?r t? na th?n? s? Sllupçani ?sht? kala e pampushtur…!!!  por? un? do t? ia kisha shtuar? edhe dy fjal?: E ANASHKALUAR? DHE E HARRUAR?…

 

Bajram Ramadani

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close