Publikuar me datën: Sun, Jan 30th, 2011

Rritja e pagave godet të papunët dhe të punësuarit privat

Prishtinë, 30 janar – Paralajmërimet e Qeverisë për ngritjen e pagave për sektorin publik dhe lëvizjet në tregjet ndërkombëtare kanë shkaktuar ngritjen e çmimeve të artikujve elementarë në Kosovë.
Ekspertët theksojnë se ngritja e çmimit të bukës, naftës dhe e artikujve të tjerë e ka amortizuar vendimin e Qeverisë për ngritjen e pagave, pasi është shtrenjtuar shporta ditore e qytetareve, shkruan sot gazeta Koha Ditore. Mirëqenia e shërbyesve civilë dhe e mësimdhënësve mbetet pothuajse e njëjtë. Por, sipas gazetës,  shtresa me e atakuar nga ngritja e çmimeve, sipas ekspertëve, janë të papunët, e që janë rreth 40 për qind e qytetarëve të Kosovës, dhe punonjësit e sektorit privat.
Lumir Abdixhiku, drejtor ekzekutiv i institutit RIINVEST, thotë se rritja e pagave është ngushtë e lidhur me rritjen e çmimeve në një relacion pozitiv, pasi çmimet e produkteve bazike po kanë një rritje të dukshme dhe të vazhdueshme.
Rritja e pagave në Kosovë, sipas tij, nuk është bërë për shkak të produktivitetit ose se ka pasur performancë të mirë, por është bërë për të adresuar dhe akomoduar pakënaqësitë sociale me theks të veçantë të sektorit publik. Kjo rritje e pagave, sipas tij, rrit mundësinë për rritje të inflacionit, meqë produkti potencial i Kosovës mbetet i njëjtë, ndërkaq për të njëjtën punë jepen paga më të larta.
“Ky fenomen në praktikën ekonomike njihet si zinxhir ‘pagë-çmim-inflacion’. Sikur pagat të rriteshin nga sektori privat, atëherë domosdoshmërish ne do të kishim rritje të produktivitetit dhe mbajtje të çmimeve konstante”, ka thënë Abdixhiku.
Për drejtorin ekzekutiv të institutit RIINVEST, rritja e pagave për sektorin publik do të ketë efekt negativ për qytetarët që janë të papunë, apo të punësuarit në sektorin privat, pasi preken nga inflacioni, që është në rritje.

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close