Publikuar me datën: Sun, Oct 16th, 2011

PERSE BESELIDHJE E RE …!?(Ne zberthim te platformes se Beselidhjes se re kombetare Shqipetare…!

Beselidhja simbolike e moteve Shqipetareishte,eshte e do te mbetet nje sinonim i pandryshuarteksa gjen rrenjet e se shkuares dhe ato drejt ardhmerise .Vete konotacioni i kesaj fjaleteke e merr dhe e zberthen,na jep te qarte ne rrenjen e saj rendesen  epiko historike.Besa ky virtut i hereshem i rraces nga rrjedhojne Shqipetaret ishte edhe mbetet motiv jetesore, moto qe kaplon ndjesi patriotizmi,atdhe dashurije tej natyreshmerise kur i referohesh nje lidhje qe ka motiv insprimin kombetere.

_                    BESA ISHTE DHE SERISH MBETET INSTITUTICION  KOMBETARE PER SHQIPETARET_

Shqipetaret mbase mbeten populli i vetem qe i mbeti besnik marreveshjes se hereshme me krijuesin ..sepaku ne sa e mbart kujtesa historike qe na vjen e deshmuar.Kjo ne kuader te se njejtes keskese, per te mos prishur paqen dhe rregullin me te cilin  ‘Krijuesi’ ZOTI  i gjithesise dhe i jetes e beri frymezim krijimin e tij.

Shqipetaret te vetedijeshem per kete, qe ne gjenezen e ngjizjes si rrace nacionale njerezore, kohe kur shoqeria mori tilla permasa bashkejetese,e mbarten kete perparesi qe erdh gjithnje duke marre permasa identiteti.Keshtu eshe e deshmuar se kurre te paret dhe deri me sot kurre nuk u gjindem bashke duke bere plane si ti sulmojme te tjeret ne te drejten e tyre te gjallimit.As duke ju rrembyer prpona e pasuri as edhe duke i rrembyer lirine dhe pavaresine e tyre .                                                    .Lind pyetja. Pse, mendohet se ishim te vegjel ne numur dhe hapesire gjeografike?                                       Ja tashme jemi ne momentet e duhura historike, qe perkojne me analizat e qellimet tona te mira, ku mesohet se: populli yne ishte ne nje territor mjaft te gjere sa tere rajoni dhe me shume.Por keto nuk i vume duke i sunduar te tjeret, mbase edhe kur ishim bashke si Pellazge nder fise  ne ishim paqesore.Sepse Ne ishim vete themeli i ekzistences se asaj, Ne ishim vete garancia dhe siguria e tere asaj pozite gjeostrategjike ,nese e mbartim kete term modern per ato kohera.

Eshte fakt qe ne tere kete hapesire dhe ne pozitat e fqinjesise ,Ne mbetem te vetem nga Apeninet ne Dardanele qe kurre nuk ndermorem aktin e krijimit te nje perandorie.Pra nuk na rrembeu deliri i madheshtise sa te prishnim harmonine dhe paqen  qe mbizoteroji ato kohera te shkuara dhe te largeta.Por qe historia i rrumbullakos duke i sjelle ne pak caste permes deduksionit te saj shekujt para syve tane .

Eshte degjuar te thuhet se te paret tane pra para iliret mbase ne Ilirine e hereshme keta na paskeshen qene ‘Pagane’.

Ne konotacionin e ketij termi  eshte loene te nenkuptohet se ishin te pavetedijshem se i faleshin nje krijuesi.Por qe luteshin ne yje e ne planete .Mundet qe kjo te kete ekzistuar kjo duke ju referuar atyre pak gjetjeve qe deshmojne permes zbulimeve arkeologjike.Por serish kjo nuk deshmon krejt te verteten.

Pasi:vetedija e njohjes te nje ZOTI krijues eshte mjaft e hereshme ,madje deri ne gjenezen e lindjes se jetes njerezore.Pasi kjo eshte pjese unike e vete krijeses e cila qe kur ngjizet pavaresisht rrethanave , nese nuk futemi ne ate : qe njeriu lindi nga nje lloj majmuni!’ e kemi te parashtruar ne idene e vete ligjishmerise se zhvillimit me parimet e universialitetit .

Njeriu sido te ishte ai ishte pjese e i te njejtit krijim dhe lindja, zhvuillimi i tij behej, ne kushtet e kesaj ligjesie zhvillimi e levizje te perjetesheme.Pra ai e ka te ngjizur qe ne embrion kete se i perket nje Krijuesi te vetem dhe se vetem atij i lutet , i falet dhe vetem ate falenderon.Kjo ligjesisht bien kategorisht poshte, sikur edhe teoria e evolucionit qe e parasheh njerine nje specje si tere gjallesat e tjera ne evoluim. Per te vetmen aresye se..logjika, aresyeja eshte pasuri qevetem njeriut i eshte adresuar , pasi asnje krijese nuk e mbart amanetin e ‘qeverisjes’ se perkoheshme te botes(dynjase).

POa jane gjetur keto qe thuhen deshmi po jane gjetur pa medyshje.Por nese kthehemi kohet e soitme  a nuk e gjejme te njejten gje e dhe tek njeriu’modern’? A nuk eshte nje lloj paganizmi ky qe nje ZOT  kerkon ta gjesh permes nje shtatoreje permes nje simbolike? (sikur ndodh me pejgamberin Isa (Jezus).

Ne kete konteks mundej te thonim: se kjo dukuri eshte sjprehje e te njejtij fenomen i cili mbart ate qe Njeriu i pare nga i cili dime se rrjedhim u gabua ne idene e njohjes se krijimit.Pra tentativa per ta njohur krijimin i yshtur nga  xhindi i cili e gaboi dhe qe ende vijon konkurent i frymzimit te tille, perkunder atij qe vete krijuesui na e jep te paster lenden jetesore si materje dhe frymezim e fryme. Pra keshtu bien poshte edhe kjo teze dhe se mendojme se: te parte tane pikerisht pse ishin mjaftueshmerisht te afte dhe te ngjizur me kete vlere morale ishin te tille paqesore sa nuk e ndermoren kete akt barbarie sikur e gjejme te jete bere nga te shumte qe na rrethojne.

Pra Besa si mbetje e trashegimi nuk duhet konsideruar si mbeturine e se shkuares e ndertuar ne rrethana te caktuara histoirike dhe ‘folklor’ por si nje vetedije e brendeshme , si nje model mbi te cilin ngrihesh dhe mbruhesh ai te cilin nese e mbartim ne kohe si term ‘modern’ duhej quajtur qyteterim.

E tere bota shpirterore dhe materjale qe ngerthehej caqeve te gjallimit tone ishte e ngritur mbi keto themele indentifikues. Po ishim te Beses se kete bese ja dhane te parte, njeriu i pare vete krijuesit per ta riparuar gabimin qe e beri.Dikush e quan risi faktin qe sot zbulimet shkencore sollen kete trajte jetese..por ndersa njihemi me ‘bomben ekologjike’ e cila eshte e barazvlere me tere bombate sajuara nga njeriu dhe te cilat para saje ajane ‘lodra femijesh’  duhet te mendojme se pikerisht kjo gjendje qe jemi ne vorbullen e saj qe e ka emrin ‘krize’ e ka zanafillen tek ky akt barbare. Akt i cili shenoi thyerjen e beses me krijuesin.

Pra :Besa si instituticion per Ne Shqipetaret nuk eshte nje arkaizem , por nje baze e themelit mbi te cilen qendrojne gjallimi i nje populli i cili i qendroji besnik krijuesit dhe, se ishte, eshte dhe do te mbese, moto jetesore me te cilin do te indentifikohemi.

Pra Ne Shqipetaret para se te jemi te ketille e atille qe duan te na indentifikojne , sipas parimeve te moralit barbare, Ne jemi’ Besnike!’ E kemi kete identitet si rrace si popull edhe si komb .

Dhe pse Besa na karakterizoi qe mbetem te pa asimiluar, ishte ajo qe eshte deshmi e provuar se Ne te vetmit e mbartem gjuhen e lashtete Pellazgeve.Sepse duke ruajtur Besen ruajtem traditen dhe zakonet , sepse Ne nuk e patem ate merak ta fshihnim identitetin sepse nuk qeme barbare.

Ne duke u gjendur ende ne po ate brazde , ne po ate tryeze qe kemi qe i presim barbaret ka shekujt , jemi ne pritje per ta zhbere ate akt barbarije dhe per tju rikthyer atij morali me te cilin e dha njeriu i pare besen e beri marreveshjen.

Ne pse jemi te tille qe jemi dhe kemi mbatur te shokuar nga shekujt mbi ate qe ndodhi barbarisht , jemi ne kete hulli ku ngjizjen tone kombetare per shteti rikrijues, endemi jo rastesishty ne nje hulli bese sa e mbart edhe termi i ketij grupimi i cili mbart termin Beselidhje.

Sepse vetem beslidhje ishin qe na e mbajten besen mes nesh mos arratiset sikur ndodhi me popuj te tjere, qe ishin ne nje vater me neve(greker e tjere).Ishin keta Beselidhje qe nga kohet e hereshme dhe deri me sot qe na e sjellim vijimesisht te pandryshuar mentalitetin  qe ngrihet me te njejtin moral. Qe kurre nuk ja bejme tjetrit ate qe nuk desherojme te na e bejne.Pra edhe ne nje konteks ..mbi bazat e nje morali ‘jo obligues’ ku hyjne ,kristjanizmi dhe modelimet e tjera humane.Ne nuk e bejme nje shkelje bese.

Ne edhe kur e kemi nje mundesi nuk ja veme tjetrit thysen ne fyt duke i thene :ose na jep favore ose nuk e japim voten…!’

Pra ! Ne duke u bere bashke ne nje Beselidhje kete ua themi tjereve qe i kemi partnere por ne keto kushte ku na cuan politikat servile edhe tutore, se ne nuk jemi rastesisht por jemi ne buken tone ne hullin tone, ne besen tone , ne moralin tone.Nese shum kush i iku kesaj nuk eshte faji yne qe te na behet thirrje :ishihni pozitat tuaja!’ por Ne duhet te lihemi te lire ne te drejten tone sovrane .

PRA! :PERSE BESELIDHJA E RE- DHE ,JO THJESHT :BESELIDHJE?

Nese sa me siper hodhem nje ide te perafert me idene perfundimtare mbi ate qe na ben zoterues dhe te qarte ne identitetin tone gjallues me te cilin kerkojme te ndermarrim aktin e pavaresimit kombetare tashme si realitet i kryer, mbetemi per te spjeguar aresyet.perse identifikohemi ne nje trajte referimi sa e mbart terminologjija :Beselidhja e re kombetare Shqipetare?

Mbase per tera ato qe  me heret i kemi parashtruar si ede dhe aresye te cilat opinioni ne nje fare mase eshte i njohur, por edhe qe gjhinden te deshmuiara ne mjaft  dokumente ne dokumentin perkates.Por n je eshte aresye themelore:.

–   TE JAPIM MESAZHIN E QARTE PER PAQTIM KOMBETARE.

Vihet re se perdorimi i fjale Pajtim vjen ne analogun e saj me termin Paqtim.Mbase me Paqtim duhej nenkuptuar: paqe ! Dhe perse ?Paqja eshte e njohur ne mjaft raste edhe kur kemi pasur perballe armiq te betuar, madje e dhe ballas nder bejeje te llogores.Lind pyetjaa kemi aresye qe te kerkohet paqe ne emer te nje Bashklimi kombetare? Po! Katerciperisht Po.NeseNe nuk vendosim paq mes nesh ne kurre nuk ja dalim te behemi bashke dhe sa kohe po vonohemi se Ne ende nuk e kemi bere nje akt moral te tille paqeje.

Pra jo pajtim! Jo pajtim pasi askush nuk ka te drejte te beje pajtim mes palesh kur : Asnjera nuk ka kryer ende procesin e rikuperimit te historise mes vetes dhe me tej me histyorine. Ende mjaft rrethana historike enden te paqarta dhe te mbarsura me dyzim dhe paqartesi qe mbartin frymen e konfliktualiteteve te kohes , qe gjithsesi ne shme aspekte ne nuk ishim ata qe e luajtem rrolin kryesore , por ishin te ndikuar nga rrethanat e tilla sa na vjen ne kujtese ndarja e copetiomi i Shqiperise e cila mbarti nje pasoje pas ne qeverisjet dhe marredhenjet e mbrendeshme.Ne na teerhoqen ne luftera diversioniste ku u beme mish per top. Ne na terhoqen ne luftera e konflikte diversioniste, ne kampe te te kundertyave ku dy superfuqi me se shumti garonin per hegjemoni dhe ndikime strategjike.

Ne na bene per mbi nje shekull terren te nje eksperimentimi permanent.Ku per fatkeqesine tone here na perdoren per te deshmuar prapambetjen tone, e here per te na bere .fanare ndricues .Ja e shihni tere bota eshte ne krize ..vendeve te bashkimit europian si Greqia i thuhet: Ja merrni shembell nga Shqiperia…!’

Mbase ta kendeveshtrosh mire kete kjo na sjelle ne perfundimin se ne u copetuam per interesa te tilla mafjoze qe Ne te beheshin teritore asnjanese nga ku barbaret ta kthenin katraure Europen sikur e shenderruan per dy luftara boterore dhe nje ballkanike. qe Ne ne terrenet tona te na i perdornin qe ne te beheshim eksperiment per luften e ftohte . Qe sot te tallet dikush me sarkazem..merrini shembell nga Shqipetaret..sepse sa provuan Shqipetaret asnje popull se ka kaluar.Se ATE BARRE TE KRIZES QE PERBALLON SHTETASI DHE QYTETARI sHQIPETARE ASKUSH NUK E PERFYTYRON.Mbase me ne po behet eksperimenti se si mund te jetohet kur nuk je njeri por specje e shperfytyruar.

DHe per tera keto Ne ende nuk jemi koshient prse ndodhen.Mbase per ta kapercyer kete per nje kohe te metejeshme qe te kthjellohen ngjarjet rrethanat dhe pergjegjesite ne na duhet Paqtim e jo pajtim.

Pra ja perse i themi Beselidhja e re e jo thjesht mjaft bukur e shkurt Beselidhje.Tani edhe per te dhene tere kohen e mjafte e dhe per nje areesye tjeter.Pasi gjallimi yne per fatin tone te tille, u gjendem ne pese reakitete dhe ne dy kampe. Pra si ishte ne Tirane kjo nuk ishte ne Prishtine , ne Shkup , ne Cameri , ne treven e Malesise e tje.Pra nuk e kemi nje hisori te njejte ne terma konkrete si realitete social politike dhe ekonomike. Na duhet kohe te mesojme cndodhte nderkohe , tejet sa e perceptuam edhe e perjetuam.

 

F.Ashiku Shqiperi etn.shtator 2011

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close