Publikuar me datën: Mon, Nov 7th, 2011

PER NJE MORAL DHE FRYME TE RE KOMBETARE…..!

 

PER NJE MORAL DHE FRYME TE RE KOMBETARE…..!

 

 

Nese kurdohere kohrave sa mbahet mend qe trajtohet ceshtja kombetare e ke nje emerues te perbashket: ate te berjes bashke .Fryma dhe morali me te cilen eshte kerkuar dhe bazuar vete zgjidhja e duhur, ka patur nje rraport te zhdrejte.

Ajo cfare na vjen si dukuri e kohrave, eshte se: po thuasjse kurdohere ,na ka munguar modelimi i duhur, qe i ben bashke ne nje unitet te perbashket vlerat qe prodhojne kontruibute te perbashketa.

Te tere e duam kombin , te tere betohemi per te, te tere ngazellehemi dhe jemi gati te bejme sakrifica .Por ne do zhbirosh thelle ne mendesite e cdo njerit , kombi nuk ka nje konfiguracion te njejte, nje trajte te njejte, dhe, se nuk gjindet i fokusuar si nje terren, ngaku te gjithe te gjinden te barabarte dhe te pergjegjeshem ashtu si edhe perfitues .

Gjykuar mbi kete aksiome na rezulton se : kurdohere qe nisemi te ndermarrim ‘reformat’ ato nuk bazohen ne mendesi te reja dhe bashkohore , ato vecse kane dukjen farsen , pasi ne thelbin e tyre zhvillimet priren nga mendesi te shkuara qe na kane penguar.

Perse na duhet ta trajtojme kete teme? Na duhet: pasi nder Ne ndryeshe nder popuj dhe kombe te tjere kemi nje te mete te madhe. Ne ende jemi popull pa sovranitetin dhe integritetin e plote tokesore.

Mbi Ne rane tera pasojat e dhimbeshme qe shkaketuan shekujt e ndasasive , per hegjemoni dhe zona influence qe’ fryma e se keqes’ artikuloi dhe e mban gjalle platformene saj per ta gabuar njerezimin.

Nuk gjindet nje popull tjeter ta kete pesuar keshtu sikur e pesuam Ne dhe. qe ende endemi nen trysnine e gjithaneshme me te cilen ajo na ka percjelle dhe vijon qe te behet alibi nder Ne.

Vete kjo gjendje na mundeson qe perpjekjet tona per pavaresim te hasin ne nje veshtiresi me shume te panjohura. Mbi ate: qe ende nuk jemi te pergatitur , te vetedijesuar , te gateshem , ta c’bejme, ate qe na gerryen per brenda.

Ajo cfare behet veshtiresi eshte ,se jemi ende te pa ndare, nga trysnia e ketille shoviniste pasoje qe e mbart , bashkejetesa, pra mbijetesa e ketille me pushtues e ozurpatore te shumte e te njepasnjeshem.

Pushtueset gjene me te renbdesishme qe te sjellin eshte diviza .’.perca e suundo’.Per ti sherbyer kesaje nevoje te jeteses se tij ai ka endur nje strategji te tere ne nje konteks teresore ku jeta behet veprimtari gjalluese.

Kush e demtoi, kush e kundershtoji, kush nuk ju pergjigj sikur i duhet , ai e vecon, e survejon, e vret, e masakrion, e degdis dhe e ben pjese te nje procesi shfaroses , asimilues dhe qe vjen ne kujtese me nje sere shpernguljesh, deportimesh. Nje gjenocid qe e mbart teresine e mjeteve te dhunes dhe terrorit ne tere hallkat e tij.

Kush i pergjigjet kesaj divize dhe behet pale me te sa e pranon me qejfe dhe i nesnshtrohet duke i sherbyer, ata marrin domene prej pushtuesit.

Ku i gjen keto pushtuesi mos i sjelle me vete? Jo ato si resurse gjinden ne vete terrenin tone ku ajo cfare ishte emerues i perbashket , dhurimi i pasurive i tokave i trojeve te atyre qe ua mori.

Pushtuesi gjallon ne poret e nje populli permes ideologjise qe e mbart, prej suportimit qe e pason pushteti i tij , duke i bere vendasit vete pjese e pale te strategjise se pushtimit.

Pra prona…!Njihet nje thenje apriori e mbartur ne filozofine popullore ku thuhet pak a shume keshtu: Gjeja shkon bashke me shpirtin…!’ Pse ? Sepse ne thelbin e saj e ka nje domethenje mbi ate moral ne bazen e te cilit e ke vene ate prone.

Pra prona, eshte kjo mbivlere qe e mbartim nder breza e tille qe na mban lidhur pas ketij trealiteti.Dhe duke e mbrojtur ate(natyrisht se mbartet nder breza) bashke me te ke suportuar te keqen e atij morali mbi bazen e tije brezat e vune ate dhe qe nae trashegojme.

Edhe nese mundohesh ta fshehesh ta harrosh, eshte vete kjo vlere morale qe e shte e ngjizur qe ne zanafille qe vijimesisht prodhon izma mbi izma mbetje te pushtetit pushtues.

Pushtuesi largohet por te len pas kete te keqe te madhe…!

….Eshte kjo e keqe e madhe qe per ta legjitimuar kete, mbartesit nder kalvare mjerimi shperfytyrues , qe embarti nga nje realitet i tille ..ishte i detyruar te beje per vete si devize gjallimi nje sere marrredhenjes percudnuese permes nje dueli te heshtur: Zoteri -plebe.

Pra Zoteriu kishte dhe ka gjithmone te drejte, ndersa tjetri plebeu( qe simbolizon kurdohere te neshtrohet , te neperkemburin) ai duhet: vetem te njohe mire artin e nenshtrimit , te mos flase, te mos organizohet, te mos kundershtoje, se nuk eshte pjese thelbesore e performimit te nje kombi….!’

Ishte ky mentalitet mbi bazen e te cilit u bazua nje ndryshim rrenjesore e nje sistemi.Ishte privatizimi i tere asaj baze pronesore , produkt i perbashket , i cili u shpernda me nje mendesi te tille . Ku nje paLe Zoterinjete duhej te beheshin pronare..ndersa shumica apsolute te shenderrohesh nje mase e pa pune, e tille qe duke humbur kete astribut , kethehet automatikisht nje mase e nenshtruar(sklleverish modern).

Dhe ja perse behet veshtiresi bashkimi kombetare .Sepse pa u gjetur formulat e duhura qe Zoterinjte’ e hereshem dhe te rinje te bejne marreveshjet e tyre per ta ndare e per ta bere kombin si u duhet , nje komb qe ta kene te tyret . Ku padrejtesija shekujsh te mbesi pa u zhbere, kjo nuk perben teme te tyre.

Ndersa Populli pjesa e tij intelektuale, te papunet, plevbejte e turmat e kthyera nder , ‘zhelane’ ata nuk perbejne faktor , keta duhen injoruar, i duhet kujtuar, se kush ishin , ishin prej ‘zoterinjeve’ apo jo ?.Nese jo me kot mos merren se nuk kane te drejte…!’

..E pra prona eshte kjo mbivlere qe e mposht kurmin moral perkunder atij performoimi shpirterore i cili mbet pas shperberjes .Pa dyshim se materja do shperbehet dhe ajo qe mbetet qe suportohet nder gjendje te reja eshte ky shpirti cili i jep forme personalitetit njerezore ne vijim te jetes.

pra a bejme te dijme se po punohet mbrapsht.Qe po humbet shpirti pewe rhire te nje mbivlere qe nuk eshte e perjeteshme?

…Pa e bere kete vetedijsim, pjse thelbesore te nje mendesije dhe ideoloogjije kombetare nje popull kurrsesi nuk mundet te triumfoje dhe te behet sovran dhe me integritet. Se pa e bere kete harakiri para historise ai nuk deshmon: se e ka zhbere pushtuesin ne kurmet e vet.Se ai duhet te mesoje: se nese nuk e zhben kete , se paku te dije dhe pranoje, se ajo qe e ka nuk eshte ajo qe e mbart nje tradite shqi[etare por e sjelle poshterisht per te na gllaberuar per te na ndare e ku jo me nder troje por nder shpirtera te vetvetes.

Pra para se te bejme komb nder troje Ne Shqipetareve na duhet te ndermarrim procesin e c’berjes se unit ne kurmin e vetvetes,qe e kemi te ngerthyer keqas nder troje dhe prona , pasuri qe nuk na lene te kapercejme mbi ate realitit dyziv qe e mbartem nder kohra te huaja per ne.

Ne udhen e te berit komb nese te gjithe se bashku nuk e heqim kete mendesi dhe ta bazojme ne nje moral te ri. Madje krejt te papare sefte, te cilin mbase sa duhet ta kerkojme nder pellazget dhe iliret , araberoret Albanet..duhet ta kerkojme tek morali qe e mbart ardhemerine te cilin e kemi te tille qe duhet ta bejme norme sjelljeje.

Pra eshte kjo mendesi e cila mbart tera prapambetjet tona, tera , dilemat tona, tera hullite tona , tej sa e kemi mke te tjeret.

Porduke e bere kete ne do deshmojme botes se tille qe gjen ne kurmet e Shqipetarizmes nje model te shkuar , ne duhet te zhbejme nder vete kete , ose ndryeshe, nuk do bejme komb te qyteteruar por barbare ne thelbin e vet, ne mendesine e vetedijes dhe serish do te vijohet te jetohet permes shperfytyrimit , mbase kjo do te ishte humbja e cila nuk duhet pritur.

Prej ketu lindin duhej menduar edhe mendesite e mungesat qe na devijojne kur nismat marrin karakter kombetare.Te cilat pa kete zhberje ne sensin mevetesore dhe shoqerore nuk mundet te lejoje qe te shohesh kufijte e dhimbjes se nje populli qe ende plaget i kullojne.Pasi kur mendion se ke lene jashte nje pellembe te kesaj toke te lare me gjk te mendiosh se atje ka mbetur i ndryre nje shpirt, e jo thjesht per token qe ja moren e pasurine por qe e dhunuan ne te drejten sovrane per te jetuar i lire ne ate tyerren shpirterore qe e superoje nder breza nder troje.

Eshte kjo nje domozdoshmeri jetike e cila duhet sa me pare te behet pjese e vetedijes se tere atyre qe nisen te behen faktor apo crregullatore te levizjes kombtare qe duhet rikuperuar sa me pare , per te zbere frymen e konfliktit dhe ndasive qe enden ne eter te organizimeve.

Nese e bejme kete vetedije atry do gjejme piken e afrimit dhe organizimit te shpejte pa synime per poste dhe domene…ndryeshe me kot e kerkojme tek tejerat , feja, apo ngjyrimet me karakter nacional..Alibija e popujve eshte alibi qe popujt duhet ta zhbejne vete ate pasi eshte e ndryre ne vetedijet e shthurura mevetesore dhe kur behen bashke behen pengesa me karakter shoqerore.

 

F.Ashiku Kruje ‘Shqiperi’…nentore 2011E

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close