Publikuar me datën: Mon, Jun 21st, 2010

Negociatat për Kosovën në shtator?

Prishtinë, 21 qershor – Reputacioni i përmirësuar i Serbisë, gatishmëria e të gjithë rajonit të Ballkanit Perëndimor për të bashkëpunuar si dhe dëshira e BE-s se një rajon i qëndrueshëm mund të bëhet pjesë e saj integruese, në mënyrë të pashmangshme do ta sjellin Prishtinën dhe Beogradin në një tavolinë. Negociatat për statusin e Kosovës mund të fillojnë në shtator, menjëherë pas shpalljes së pritshme të vendimit nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë, që pritet të shpallet më 22 korrik. Marrëveshja duhet të arrihet para se Serbia të anëtarësohet në BE, sepse askush nuk dëshiron “konflikte të reja të ngrira”, transmeton “Zëri” një shkrim të  gazetës serbe, “Blic”, e cila iu referohet burimeve të saja të “mirinformuara”.

“Pas mendimit të dhënë nga GJND-ja mbi pavarësinë e Kosovës, unë nuk pres ndonjë lëvizje radikale as në favor të Prishtinës e as në favor të Beogradit, por pres që dëshirat e Beogradit dhe Prishtinës janë të menduara tërësisht për një përpjekje për të arritur një kompromis. Natyrisht se ky duhet të jetë një proces. Unë besoj se faktori përgjegjës ndërkombëtar e kupton se të dyja palët duhet të fitojnë e të humbin diçka nëse dilet nga një konflikt i ngrirë “, thotë Sonja Licht, Presidente e Këshillit të
Politikës së Jashtme në Ministrin e Jashtme serbe, për gazetën “Blic.

‘Vendet që e kanë njohur Kosovën nuk do ta ndërrojnë qëndrimin e tyre. Mirëpo, është e vërtetë që një numër shumë i madh i shteteve nuk e kanë njohur Kosovën, përfshi edhe pesë shtete të BE-së. Në anën tjetër, BE-ja dëshiron që i tërë Ballkani perëndimor të integrohet”, sqaron Licht.

Sipas fjalëve të saja, qëndrimi i BE-së karshi rajonit duhet të varet në masë të madhe nga mënyra se si vepron rajoni. Licht insiston se asocimi i Serbisë me BE-në dhe Kosovën kurrë nuk ka qenë i ndarë në kuptimin e stabilizimit të rajonit.

Piero Fassino, deputet në Parlamentin Italian me iniciativën e së cilit është miratuar një deklaratë që udhëzon Ministrin e Jashtëm italian, Franco Frattini që të sugjerojë një plan për integrimin evropian të Ballkanit Perëndimor, për “Blic” ka thënë se BE-ja duhet ta nxisë Prishtinën dhe Beogradin të kthehen në tavolinën e negociatave në përpjekje për të gjetur një marrëveshje pas vendimit të GJND-së.

“Një marrëveshje duhet gjetur. Shpresoj që BE-ja t’i jap statusin e kandidatit Serbisë sa më shpejtë që të jetë e mundur meqë kjo do të ishte dëshmi se Brukseli vërtet e dëshiron integrimin e të tërë Ballkanit”, thotë Fassino.

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close