Publikuar me datën: Sun, Nov 13th, 2011

FEJA DHE MORALI KOMBETAR…! Fatos Ashiku

 

 

FEJA DHE MORALI KOMBETAR…!

Fatos Ashiku

Eshte kjo nje teme mjaft e debatueshme e cila qet koke sa here ne gjindemi ne udhekryqe sikur tani ne kete pike takim historik per Bashkim Kombetar.
..Separi: sipas konceptit universal ..ceshte feja..nese mundeshim te kishim nje perkufizim nder ta mundej te ishte edhe keshtu:
-…Feja eshte baza morale e krijimit dhe gjallimit te jetes .teresia e ligjesive qe e mbartin sensin krijues te saj dhe,baza normative e rregullsive dhe mesimeve mbi bazen e te cilave ato behen obliguese per vleresimin e njerezimit ne castin e gjykimit….!
Kush eshte autori i hartimit te ketij morali?
pra : kush e krijoi dynjane dhe kush e percaktoi kete baze morale mbi te cilen njerezimi te kete nje pike orientim te vetem, ne ate rrugetim te dynjase per te perbere ate qe nese e pranojme..konsiderohet objekti i gjykimit te veprimtarise se gjithe secilit ne nje cast dhe moment te saktuar…kurdo qe te jete ajo dite ai cast, atje do piketakohen veprimet e njeriut si individ.
Nese jemi te perbashket ne mendim: se kemi nje dhe vetem nje ZOT te perbashket qe eshte i gjithe pushteteshem autor i tere krijimtarise ne gjithesei dhe furnizues i begate i gjithesise dhe jetes.Atekohe ate moment do beheshim te detyrueshem per te thene se nese ka Nje dhe vetem Njeatehere kemi nje dhe vetem nje Fe te vetme.
Kurdohere nga zanafilla deri ne sot edhe sa dijme deri ne perjetesi ZOTI yne itereve ka folur vetem me nje ‘gjuhe’.
Qe nga Profeti i pare deri tek i fundit atyre pavaresisht formave dhe perqasjeve te ndryeshme ne perputhje me kohet dhe stadin e gjendjes morale dhe shpirterore te njerezimit..atyre u foli me te njejten kerkese morale: duke shpallur paqe dhe harmoni mes njerezimit ne nje konteks teresore te gjallimit.
Ata nuk i dergoje per nje popull te vetem por kurdohere per tere njerezimin pa dallim rracash dhe prioritetesh dhe m,e te njejten mesim dhe kerkese normash sjelljeje.
…Teresia e materjaleve: fletushkave,porosive dhe librave duke perfshire (Biblen) ‘Tevratin dhe inxhilin’ si edhe ‘kURANIN’. perben pjesen unike te bashkebisedimit me njerezimin..bazen etike dhe morale ngaku rrjedhojne mesimet dhe normat e Fese.
Per pak njohuri pa dashur te hyhet ne hollesi…!
Lind pyetja dhe shqetesimi te cilin shume autore apo edhe vete religjioni fatare e ka lene me ekuivoke ,ndersa mundet qe edhe te kete ndarje mendimesh..Cili eshte dallimi mes tyre teresine e mepareshme te urdheresave( porosive mesimeve) me vete ..’Shpalljen Kuranore …?
Me pak fjale: dallimi qendron, pasi tere te mepareshmet jane dhene me ane te frymezimit te engjullit ..pra engjulli i vjen te derguarit dhe e frymezon per nje veprimtari te pavarur duke mbajtur ne konteks teresine e moralit te udhehequr prej vete ZOTIT…ndersa ne shpalljen Kuranore komunikimi i ZOTIT..ALL-LLA-HUT-)KONOTACION ME TE CILIN EDHE THERRITET..eshte i drejteperdrejte mes engjullit dhe pejgamberit.(Muhametit a.S) Ne kete rast unik dhe te vetem ne kete trajte( pasi foli me Musane por jo per kete ceshtje)..pejgamberit ju citua germe per germe shpallja kuranore direkt prej’ TIJ’..DUKE BERE NJE PERJASHTIM I CILI DO KISHTE NJE DOMETHENJE TE MEPASTAJME…
Pasi:heret e mepareme pejgamberet ishin akuzuar se i kishin shkruar nga mendja e tyre dhe se genjenin.por edhe per ate qe per ta ruajtur ‘autenticitetin’ pra ate eksklezuvitetit’ vetem si te drejte te tyre morali i ZOTIT u keq perdor derisa edhe pjese te librave kleriket ja kishin ndryshuar.
Pra: per ti shmangur keto u bene keto ndryshime plus qe Muhameti u zgjodh krejt i paarsimuar(jo injorant i pa ditur)..si dhe permes kesaj trejte te drejteperdrejte ju citua se ruajtja e Shpalljes Kuranore ‘ ate cast e me tej do merrej ne doren e tij ne atributin e TIIJ’..GJE E PA NDODHUR ME PARE.
Por: Shpallja Kuranore ke edhe dy vlera dhe cilesi qe e bejne ate unike dhe vendimtare ne finale te saj.
Sepse: u shpall prej vete Zotit mrekulli e perjeteshme dhe fjale e fundit .e si dhe vetia tjeter eshte: se Shpallja Kuranore eshte permbledhese e tere historise se marredhenjeve te ‘Tij ‘ me Njerezimin(duke perfshire : fletushkat dhe librat e mepareshem duke cituar edhe ndryshimet e bera nga kleri i koruptuar) duke e shpallur deri ne perjetesi deshmine e vetme te moralit mbi bazen e te cilit me pas njerezimi do merrej ne pergjegjesi…!’
Pra e kuptuar keshtu…teresia e mesimeve dhe normave te mepareshme behen ne nje te vetme duke na dhene idene, se ate cast e me tej njerezimi kishte nje arme te fuqishme ne dore qe ishte e besueshme sa vete besueshmeria e njerezimit tek njeZOT te vetem.Dhe se kjo fjale e dergur permes shpalljes Kuranore perben deshmine dhe argumentin e vetem dhe te plote: se kemi te bejme me nje dhe vetem me nje FE te vetme.
PRA..NESE I PERMBAHEM I KESAJ LOGJIKE QE BURON NGA NJE ANALIZE E MOTIVUAR NE NJE MORAL KOMBETARE NE sHQIPETARET ME KOT THEMI, NA E THONE, DHE, BIEM NE KETE HULLI TE PAVERTETASH SA TE NA GLORIFIKOHERT IDEJA SE BASHKEJETOJME ME ‘TRE FE’.
Nese e pranojme me vetedije do te thote se jemi te shthurur nese e bejme per tu hedhur dikuj ‘hi syve’ kete nuk mundemi ta bejme pa mbarim pse na behet bumerangu yne.
Po ke tek ne perqasje kleri te tille qe e mbart ate realitet. TE TILLE QE DUKE QENE NJE VEND I KAHERESJHEM I VJETER ME HIRE A PA HIRE PER RRETHANAT KU U NDODHEM NDER SHEKUJ SA EDHE ISHIM NEN PUSHTIM, BEME SIKUR JEMI EDHE KESHTU EDHE ASHTU. Pasi bashke me pushtuesin kurdohere na vune para dilemave te tilla.Sa edhe ja dolem por ne te shumten mbetem nen izma te gjithfare llojit.
Por ashtu sikur edhe jam shprehur ne shkrime te mepareshme.Ne Shqipetaret pavaresisht se si na rrodhen ngjarjet a ishim ne qe e beme moral Krishtterimin apo trajta te tjera , pavaresisht se u endem keshtu ne nuk ishim pa moral dhe pa Fe.
Mbase jemi nder te vetem popull te tille qe nuk u perfshine ne beteja agresoresh qe jemi me nje Fe te qarte ne jemi dhe mbesim me Fene e vetme ate te shpallur prej vete ZOTIT .NE MORALIN E TIJ KU NE THELB DESHMOHET BINDJA PER TE MOS E PRISHUR RREGULLIN E TOKES DHE GJITHSISE PER HARMONI DHE PAQE.
nE MBETEM TE TILLE PAQSORE MES KLERESH TE NDRYESHME TRE KATER A SAJANE PSE ISHIM ME ZOTIN. DHE SE THELLE NE VETEDIJE E KEMI ATE QE KJO ESHTE E VERTETA..PASTAJ SESI I PERULEMI SE,S I RITUALIZOJME KJO ESHTE CESHTJE INDIVIDUALE .
Ne kete konteks kur e artikulpjme ate qe : Feja e Shqipetarit eshte Shqipetarija ..!’ Kjo parasheh kete qe trajtuam me larte .Pasi sido Vete ZOTIN Populli Shqipetare e pati ne balle te qendreses ne balle te flamurit.
tE KERKOSH TE BASHKOHESH KJO ESHTE NJE IDE QE NUK E NDALON DHE NUK BIEN NDESH ME FRYMEN E MORALIN E FESE.pASI VETE FRYMA E BASHKIMIT NE THELB PERCON PAQE DHE HARMONI . I VETMI SHPETIM I POPUJVE. pASI SADO TA FSHEHIM EDHE PACIFISTET ME TE MEDHENJE DHE MEGALLPOMANET QE E URREJNE BASHKIMIN KO0MBETARE FLASIN PER TA MOHUAR NE DREJTIM TE NJE TJETER BASHKIMI.sIKUR E KEMI ATE bASKIMIN EUROATLANTIK.
Feja jo vetem se nuk na ndan por edhe behet unike ne moralin e bashkimit ko0mbetare.Pasi te ndare po deshmohet se njeriu Shqipetare gjindet i diferencuar.pASI NDARJA JONE PATI NJE NGJIZJE TE MORALIT TE SE KEQES QE NA DONTE TE PERCARE.
Ne na ndane per qellime grabitqare dhe ajo cfare rezultoje per produkt pati nje tmerr qe ne thelb e percoi kete fryme ne materjen shpirterore te marredhenjeve mes pengmarreve dhe ne qe mbijetum ne zgrip te jete.
pRA pA U BERE BASHKE NE NUK E ZHBEJME KETE FRYME SA TE BEHEMI POPULL I BARABARTE .pASI PENGMARRESIT TANE DUKE DASHUR TE FSHEHIN POSHTERSINE KERKUAN DHE ME TERA MJETET KERKOJNE TE NA ASIMILOJNE NE TE DREJTEN KOMNBTARE AMTARE DHE TE TROJEVE.pRA VETE zOTI ALLAHU qe therritet ne nje konotacion te njejte e ka ne kurmin e moralit integritetin njerezore per te cilen na udheheq per ta fituar kete te drejte pasi pa qene te barabarte nuk ja dalim te poermbushim misionin pwerse jemi ne kete jete.Njers\z te skllaveruar nuk meritojne qe ne diten e gjykimit te meritojne meshire..apo se paku te meritojme qe ne kete dynja prioritete qe burojne nga morali i tij universal.
Ja pse feja nuk na pengon ja se ne e kemi vete ZOTIN qe na udheheq dhe na e kerkon .Ne nuk i kerkojme trojet per tu bere te medhenj..Jo por se vetem keshtu ja dalim te behemi njerewz me te drejta sovrane dhe te trajtohemi te lire e jo te diferencuar se bashke me xhdukjen e identitetit kombetare te eshte asimiluar prejardhja dhe njesere atributesh qe te bejne qenje me integritet dhe liri te plote.
Me kete duhet te kuptohet se tjeter eshte botkuptimi moral fetare ne nje modus kombetare dhe tjeter eshtre qe ne ne kete moment te hapim megafonet dhe te ndalkemi te hahemi per ‘mjekrat e prifterve dhe hoxhallareve apo dervisheve’ qe gjithsesi jane njerez te nderuar…Fe ehste nje dhe kombi e ka ate ne balle kete ta rregjistrojme mire dhe te mbyllim cdo debat.Ne pa bere kete kombin njesh nuk jemi njerez te tille qe e kemi ate luks sa te mbajme ane se kush eshte me i ‘pashem’..
Morali yne kombetare buron nga thellesija e vetedijes se ndrydhur ndersa kjo pune e relegjionit duhet pare nje sens mirekuptimi per paqe e harmoni ..dhe shpetim.Ne pa u paqtuar ne keto terma nuk mundemi te behemi bashke.

F. Ashiku nentore 2011.grup Beselidhja Shqiptare

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close