Publikuar me datën: Fri, Apr 22nd, 2011

Bashkimi i shqipëtareve është një proces i pandalshem dhe duhet të shtrohet para Europës, si një punë e kryer

Nga;Lek Mrijaj
Unë para se ti shkruaj ca rreshta lidhur me këtë dua të citojë një thënje të shkrimtarit tonë me famë botërore Ismail KADARE, i cili thotë : “Asnjë doktrinë, asnjë manipulim, asnjë trusni shtetesh, lobesh ose orga…nizmash ndërkombëtarë nuk mund ta pengojnë kombin shqipëtar të kryejë atë që të gjithë kombet tjera të Europës, plotësisht apo gati plotësisht e kanë kryer bashkimin e tyre. Me këtë akt populli shqiptar nuk synon asgjë të veqantë; ai kërkon veq normalitetin e vet “.Avansimin e shtetit shqiptar e shoh të lidhur ngushtë me zhvillimin e demokracisë dhe realizimin e normave demokratike , pra thënë shkurtë jetësimin e tyre në praktikë. Demokracia në Shqipëri, Kosovë, trojet etnike dhe diasporë do të jetë e pa realizuar tërsishtë derisa kombi shqipëtar është i përgjysmuar. Pa e kuptuar mirë këtë mendim, do të jetë e vështirë zgjidhja e çështjes kombëtare shqiptare.
Bashkimin e shqipëtarëve e shohim në funksion të narmalizimit të mardhënjeve me fqinjët. Ne mendojm se me këtë zghjidhje politike nuk prishet asgjë ngaa balanci tradicional politikë i fuqive të mëdha”. Kur flasim për një popull të përgjysmuar, bashkimi i të cilit imponohet si domosdoshmëri për zhvillimin e tij normal dhe për kryerjen e funksionit elementar, stabilizues dhe të sigurisë që i taakon. Gjatë tërë hisstorisë elita intelektuale ponjashtu edhe ajo politike shqiptare; si në Shqipëri e Kosovë… nuk u angazhuan sa duhet përjetësimin e idesë për bashkimin kombëtarë.
Siq po shihet deri tani elita qeveritare dhe ajo intelektuale shqiptare po tregojnë një patriotizëm europian, një patriotizëm koperativ , një patritizëm ndërtues , është një synim në përputhshmeri me tendencat e përgjithshme të integrimeve europiane.
Kombit shqiptar i takon që të kërkoj dhe ti realizoj të drejtat e veta, kjo gjë është edhe e arsyeshme, si një e drejtë realizimi i së cilës i ndihmon proceseve integruese në Europë.
Këmbëngulja e Serbisë a do ti pengoj këto procese ? ! Eshtë koha e fundit ku liderët e Kosovës ti thonë hapur dhe pa kurfarë frike Serbisë, se Kosova është e pavarur -pra është shtetë, dhe ajo vendos për fatin e vetë.
Elita jonë intelektuale, qeveritare e shtetërore nuk guxon të kënaqet me ate çka na e servon Europa .., apo Serbia. Nëse qeveritarët tanë nuk ngulin këmbë dhe ti mbrojnë të drejtat e tyre (të drejta që janë të sanksionuara me ligje ndërkombëtare) me çdo kushtë .
Duhet treguar Europës toq , se sot është koha kur edhe populli shqipëtarë jo vetëm ta kërkoj .., por edhe ta realizojë të drejtën e vetëvendosjes pra nëse e kërkon populli edhe bashkimin kombëtarë.
Bashkimi i shqipëtareve është një proces i pandalshem dhe duhet të shtrohet para Europës, si një punë e kryer. Nëse kjo zgjidhje pengohet nga të tjerët, kurrë në Europë e më gjërë nuk do të ketë stabilitet. Sot kërkohet nga liderët, akademikët, qeveritarët,. etj, krijimi i një politike unike e moderne kombëtare, e cila do të kishte qellime te qarta , te nje politike dinjitoze dhe jo nenshtruese. Ky hapë duhet te behet sa me pare, sepse demokratizimi i vertete i Kosoves, dhe udheheqja e shtetit nga forcat demokratike, krijimi i institucioneve te pavarura të Kosovës. -Nëse shikojmë aspektin politikë ideologjik, rruga më e mirë do të ishte një lloj kombinimi i nacionalizmit progresiv qytetar me ate etnik. Ky lloj nacionalizmi, nuk do te lejoje që me fatin e popullit shqipeter te luajne te tjeret.Shiko më shumë

Ndihmo Radio zeri mitrovices


Kontribuesit qe ndihmuan

Radio zeri Mitrovices ne menyr vullnetare

=========================

Muaji: Korik-2011

=========================

Gzim Koadralia 50 euro

_________________________

Hashim Kryeziu 35 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

Sami Zeneli 10 euro

=========================

Muaji: Janar-2012

=========================

Ilaz Azemi 40 euro

_________________________

Sami Zeneli 25 euro

_________________________

Naser Xani 25

_________________________

ERISA 15 euro

=========================

Muaji: Shkurt-2012

=========================

Gzim Halili 150 euro

_________________________

Xhafer Gjaka 50 euro

_________________________

Enver Hajzeri 25

_________________________

Muaji: Nentor-2012

=========================

Aslani Rejser (Danimark) 10 euro

_________________________

Xhevahir Gjonaj 50 euro

_________________________

Jeton Aliu 25 euro

_________________________

Sponzor gjeneral

VideoKlipe


Kliko ne kto ikona per ta ndegjuar radion:
Winamp windows Media Player Real Player

Dergo Urimet tuaj ne Radio Mitrovica


Fluturime nga Zvicra Kërko Fluturime te lira për Kosove Dizajn:KosovaPLUS
All Rights Reserved RadioMitrovica.eu

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close